Terčovec - discus:tercovci.firemni-web.cz

Terčovec - discus

Tento druh byl jako první ze všech terčovců popsán v roce 1840. Symphysodon discus willischwartzi je jiný název pro tento druh. Terčovci jsou velké, majestátní ryby, které by měl chovat pouze zkušený chovatel. Všeobecně se uvádí, že jsou to ryby velmi těžko chovatelné a často v akváriích hynou. Zkušenosti dlouholetých chovatelů však tak kategorické zdaleka nejsou. Úspěšný chov těchto ryb závisí především na kvalitě vody a zajištění základních potřeb, které tyto ryby bezpodmínečně vyžadují. Chyby, kterých se zpravidla nezkušení akvaristé dopouštějí, pak mají za následek nemoci a úhyn. Zajistit vhodné podmínky vyžaduje zkušenost, kterou pouhým přečtením informací nelze získat. Základem je chov v měkké a kyselé vodě (vodovodní vodu je většinou nutné upravit). Teplota vody je ideální okolo 30°C. Naprostou nutností je udržovat nádrž v čistotě, pravidleně a často odkalovat, odsávat zbytky potravy, aby nedošlo ke zhoršení kvality vody. Jsou citliví na vyšší obsah dusíkatých látek. Pokud se údržba akvária zanedbává, většinou následuje trest v podobě onemocnění těchto ryb. Vzhledem k vysoké teplotě, která je nutností pro úspěšný chov, může být problém některé rostliny pěstovat. Je třeba si otestovat rostliny, které pro vaše akvárium budou ty nejlepší. Většinou se daří pěstovat mimo jiné druhy Vallisneria gigantea, Anubias barteri var. nana, Ceratophyllum, běžné druhy zelených Echinodorů. Terčovci mají radějí tlumenější osvětlení. Chov a odchov tohoto druhu patří k nejtěžším mezi terčovci - má vysoké nároky na kvalitu vody a velmi rychle reaguje na každé zhoršení vody. Nikdy nepřidáváne terčovce do nezaběhnutého akvária, kde jsou ještě nestabilní podmínky. Cena těchto ryb v akvaristikách je velmí rozdílná, záleží na barevné formě a velikosti ryby (u velkých jedinců může být mnohem vyšší, než uváděná cena v úvodu, která platí pro mladé ryby). Z původního druhu byla vyšlechtěna celá řada chovných variací. V akváriích se často chovají terčovci červené barvy bez pruhu, kdy se objevuje název Terčovec červený. Jedná se pouze o obchodní název. Mezi chovné variety patří např.: Marlboro Rose Red, Pigeon Red, Blue Diamond, Red Alenger, Red Tyrkys, Pigeon Blood, Snake, White ...

Voda - V domovině těchto ryb je voda měkká spíše kyselejší ( i když je zde několik druhů vod). V posledních letech jsou ovšem údajně terčovci chováni i ve vodě tvrdé až velmi tvrdé. A je uváděno, že v této vodě rostou rychleji a mají menší náchylnost k nemocem. V každém případě neuděláme chybu, pokud se hodnoty vody budou pohybovat:

PH: pod 7

Uhličitanová tvrdost: 3-6

Celková tvrdost: 5-9

NO3: do 20

NO3, dusičnany jsou jedním z prubířských kamenů chovu. Ryby jsou na ně citlivé a mají vliv na jejich zdravotní stav. Zde oceníme význam stonkových rostlin, které dusík spotřebovávají ve velkém a v bohatě zarostlé nádrži máme spíš problém opačný. Tedy nedostatek NO3, který musíme přidávat s hnojivem.( KNO3 je součástí hnojiva PMDD)

Teplota - Měla by se pohybovat kolem 29 stupňů.